31 Mart 2016 Perşembe



İklim Değişikliği Uçuşlarınızın Süresini Arttırabilir!



     Bildiğiniz üzere uçakların troposferde uçtukları seviyelerde jet akıntıları mevcuttur. Bu akıntıları, uçuş süresini pozitif etkileyecek şekilde lehimize kullanımını sağlamak pilot ve hava sahası kontrol uzmanlarının görevidir.






     Uçuş istikameti boyunca uçakla aynı yönde maruz kalınan jet akımı uçuş süresini kısaltarak yakıt kullanımını minimuma indirmeyi sağlarken; bazı uçuşlar jet akımlarına karşı seyredilir o zaman tıpkı yüzerken dalgalara karşı koymaya çalıştığımızda zorlandığımız gibi uçak zorlanır ve daha uzun sürede aynı mesafeyi alır ve planlanan yakıttan fazla yakıt harcanmasına sebep olur. İklim değişikliği baş gösterdiğinden beri havada varolan kirletici moleküller jet akımlarınn yoğunluğunu ve karşı koyma gücünü arttırmaya başlamıştı. Fakat bu artış gittikçe minimumdan maksimuma ulaştığı için özellikle jet akımlarına karşı olan uçuşlarda belirgin süre farkına sebep olmaya başladı. Bununla birlikte tıpkı bir kısır döngü gibi uçuş süresi arttığından kullanılan yakıt artacağından atmosfere salınan kirletici gazların miktarı artarak tekrar iklim değişikliğini besleyen bir döngü oluşturuyor. 
     İklim değişikliği anlattığımız üzere görüldüğü gibi hem sosyal hem de ekonomik açıdan bizleri tehdit ediyor. Bizlerin bireysel olarak küçük de olsa doğamızı tüketmemek adına önlemler almalıyız.

Büşra DURMAZ



ALINTI:  http://popsci.com.tr/2016/02/15/iklim-degisikligi-ucuslarinizin-suresini-arttirabilir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder